15.7 C
Banja Luka
3. October 2022.
Svijet

Donald Tramp tuži SAD zbog pretresa

Bivši američki predsjednik Donald Tramp tuži državu zbog pretresa njegovog imanja i traži od sudije da zamrzne istragu Ministarstva pravde o dosijeima zaplijenjenim iz njegove kuće na Floridi u pretresu FBI.

Njegov pravni tim je zatražio da se imenuje nezavisni advokat koji će nadgledati dokumente koje su agenti ovog mjeseca uklonili iz njegovog imanja na Floridi.

FBI je oduzeo ukupno jedanaest povjerljivih dosijea sa imanja Trampa upretresu koji je izvršen 8. avgusta, navodi FBI.

Podsjetimo, Tramp je pod istragom zbog potencijalnog pogrešnog rukovanja dokumentima.

Njegovi advokati su u ponedeljak zatražili da se imenuje “neutralni” advokat treće strane, poznat kao specijalni majstor, da utvrdi da li su zaplijenjeni dosijei ustvari zaštićeni privilegijom izvršne vlasti, koja predsjednicima omogućava da određene dokumente drže u tajnosti.

Specijalni upravnici, koje Tramp traži se obično imenuju u krivičnim predmetima u kojima postoji bojazan da bi neki dokazi mogli biti zaštićeni privilegijom advokata i klijenta ili drugom zaštitom koje bi ih mogle učiniti neprihvatljivim na sudu.

Ministarstvo pravde je u kratkom saopštenju navelo da su tužioci upoznati sa žalbom Donalda Trampa i da će odgovoriti na sudu.

“Nalog za pretres na imanju u Mar-a-Lagu na Floridi odobrio je savezni sud”, rekao je portparol Entoni Kolej.

Tužba, odnosno žalba koju je Tramp podnio ispisana je na 27 stranica i podnesena je u Vest Palm Biču na Floridi pred sudijom kojeg je Tramp predložio 2020.

U žalbi Trampovi advokati akciju FBI na njegovom imanju nazivaju šokantnom te navode da je “Predsjednik Donald J Tramp je očigledan favorit na republikanskim predsjedničkim izborima 2024. i na opštim izborima 2024, ako odluči da se kandiduje”.

Nju Jork Tajms je objavio da su agenti do sada pronašli preko 300 dokumenata s povjerljivim oznakama Donalda Trampa dok je bio predsjednik, uključujući materijal CIA, Agencije za nacionalnu sigurnost i FBI.

Tramp je tvrdio da nije učinio ništa loše, tvrdeći da je sa svih dokumenata koje je uzeo iz Bijele kuće kada je napustio funkciju u januaru 2021. sam već skinuo oznaku tajnost.

U sudskoj tužbi Trampovi advokati navode bivši predsjednik i njegov tim žele da Ministarstvo pravde dostavi detaljniji spisak onoga što je oduzeto tokom FBI pretresa. Ističu da je Tramp sarađivao sa FBI prije nego je došlo do pretresa.

Njegovi advokati kažu da je nalog za pretres bio previše širok i da je pretres prekršio Četvrti amandman američkog Ustava, koji štiti Amerikance od nerazumnog pretresa i zapljene.